Ahad, 30 Disember 2012

Hijab tutorial 1 labuh (shawl)

Assalamu'alaikum :)
hari nk share 1 hijab tutorial.
ramai yg bertudung labuh susah utk memakai shawl sbb majoriti hijab tutorial xtutup chest..bl tutup,blkg pula singkat..xpun dpn blkg tutup tapi cukup2 parat bahu
aku slh sorg yg kini memakai tdung bidang 55 n 60..so nk share..hope dpt mmbantu...
bagi korg yg xpakai tdung labuh pn boleh..digalakkan :)

Shawl yg aku tnjuk ni agk bsr tp utk shawl yg saiz kecik pn msh leh pakai labuh :)
JOM cuba!!!!!!

1) pakai ank tudung..depend nk inner neck or x..

     2) pakai sebelah pendek, sebelah panjang tp jgn beza sgt...

 3) pinkan bawah dagu

 4) tarik bahagian yg panjang lalu bawah yg pendek

5) pusingkan ats kepala 


6) ambil bahagian pendek,pinkan kat kepala belah kiri 



7) utk kekemasan, ambil yg belah kanan tu dan pinkan di atas bahu 

DONE! dari sudut depan 
 Dari sudut kanan
 Dari sudut kiri



TERIMA KASIH :)





Khas utk korang,


haramkan ilmu? Part 1

Assalamu'alaikum,

ingin aku nyatakan, aku xde niat utk menyebelahi ne2 pihak. marilah kita sama2 buka hati dan minda kita :)
i got a call just now.
Miss I bgth, seorang ustazah di tempat dia study skang tlh bersumpah
1) mengharamkan segala ilmu yang dia ajar pada sp2 student dia yg berkapel.
2) student yg kapel akan menerima balasan.
3) student yg kapel itu tidak berakhlak.

sebelum kte ckp tntang kapel, aku rs nk brcakap tntang dakwah dahulu.
nk mengajak semua brfikir..
adakah dakwah dilakukan secara paksaan?
secara kasar?
memerli?menghina?menjatuhkan hukum?
dengan mengugut?

astaghfirullahal'azim..sebagai manusia  kte perlu th pe cara terbaik sbnrnya.

aku nk petik sedikit ayt dan firman Allah s.w.t dalam novel Sinergi karya Hilal Asyraf,

Soalan: Kita perlu berusaha mencarikan (nikmat kefahaman)? Fikrah Islam yg ada pada kita tidak datang bergolek.

Jawapan: Sebab itulah bagi yg sudah jumpa (nikmat kefahaman), perlu berusaha dan mendekati mereka.
           Firman Allah s.w.t,
           "Dan tidaklah Kami menurunkan azab melainkan Kami mengutuskan Rasul."
            (Al-Israk : 15)
     
marilah kte belajar cara nabi dalam berdakwah sebab bnyk dakwah bukan menyeru ke jalan Islam tetapi akhirnya mengkafirkan sesama muslim, na'uzubillah.

utk mendapatkan cerita lanjut, bacalah di sini :)


sedikit aku ambil dari blog di atas,

(Nabi lemah-lembut dalam berdakwah:

Allah Ta’ala berfirman: 
“Dan orang-orang yang menahan amarahnya serta memaafkan kepada orang banyak dan Allah itu mencintai orang-orang yang berbuat kebaikan.” (Ali-Imran: 134)

Allah Ta’ala berfirman lagi: 
“Dan tidaklah sama kebaikan dan kejahatan itu. Tolaklah kejahatan itu dengan cara yang sebaik-baiknya, sehingga orang yang bermusuhan antara engkau dengan ia akan menjadi teman yang amat setia. Perbuatan sedemikian itu tidak akan diberikan kepada siapapun, selain dari orang-orang yang berhati sabar dan tidak pula diberikan melainkan kepada orang yang mempunyai keberuntungan besar.” (Fushshilat: 34-35)

Dari Aisyah ra, katanya: “Rasulullah s.a.w. bersabda: 
“Sesungguhnya Allah itu Maha Lemah Lembut dan mencintai sikap yang lemah lembut dalam segala perkara.” (Muttafaq ‘alaih) )


Ingin aku tambah, sekalipun org yg berkata tentang Ilmu, berbicara soal dakwah, menegur perkara mungkar, walaupun sebenarnya org itu tidak menutup aurat, masih melakukan perkara mungkar, miskin, seolah2 tidak pnya ilmu dll tapi kata2 mereka yang baik adalah patut didengari. Tanggungjawab berdakwah itu semua org perlu melakukan walau sapa pun dia. Dakwah itu sentiasa berterusan walaupun sepotong ayat.
So please, dont judge a book by its cover.



               {Dari Anas bin Malik r.a., dia berkata,kami bertanya," Ya Rasulullah, kami tidak akan mengamalkan semua kebaikan ( ilmu: sunnah/ amal saleh) dan kami tidak akan mencegah ( dakwah/ amar ma'ruf nahi mun'kar) kemungkaran sebelum kami meninggalkan semua kemungkaran." 
Maka Nabi saw. bersabda,"tidak, bahkan serulah kepada kebaikan meskipun kalian belum mengamalkan semuanya,dan cegahlah dari kemungkaran,meskipun kalian belum meninggalkan semuanya."
( Hr. Thabrani )}



Jadi, marilah kita berfikir dengan mengambil kira semua benda..jgn berfikir hanya mengikut logik akal :)
Insyaallah, aku akan sambung entry ini.





Dari insan yg lemah,

Rabu, 26 Disember 2012

Study week :D




Tulus dari aku,

mencari kekuatan

Assalamu'alaikum

Lamanya aku x post pape dlm blog aku ni kn? aku pn siap buang post2 lm,huhu
Org kt,cerita lm jgn dikenang....t mkn diri (wah ayt bukan main :P)
xdela...aku skang ngah mencari kekuatn

kekuatan apa?
kekuatan setelah "perubahan" yg Alhamdulillah...xdpt aku gmbrkan tapi aku berharap ia akan kekal insyaallah :) aku xnk ia ditarik..
aku juga mencari kekuatan utk post pd korg sbb aku mahu pe yg aku post itu de ilmu walaupun secoet,huhu

bagi aku ms utk mmbaiki blog2 aku ye,huhu buat ms skang xbp nk rajin lg :)

so utk tatapan korang tentang aku skang..insyaallah gmbr ini dpt "brckp" pd korang (ok...xde unsur ilmu hitam disini ye,hehe)



masa kenduri kawen clsmet aku sek men, timah..moga berkekalan sehingga ke akhir hayat :)

ngan aloy..kua jln2..bosan :P

ni masa kteorg join marhaban,berzanji,qasidah burdah dkt rmh kenduri..ngan afiqah :)

pas abis present PSM (projek sarjana muda)..tgkp dl jap :P

ms pesta bulan kat City Square JB..nmpk DORAEMON terusssssssss...ske sgt!!!!
member mnta tlg jd model assignment dia..:)


p/s : sume pic ni random aku boh..xtersusun pn,huhu alhamdulillah..inilah aku skang dan insyaallah cuba utk mnjd yg lbh baik lg :)


Tulus dari aku,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...